menu


Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

148: ΕΛΊΤ ΚΑΤΑΡΑΜΈΝΕΣ ΔΥΝΑΣΤΕΊΕΣ: ΓΚΊΝΕΣ, ΓΚΈΤΙ, ΦΟΡΝΤ, ΡΌΤΣΙΛΝΤ, ΡΟΚΦΈΛΕΡ, ΜΌΡΓΚΑΝ

 Ως συνέχεια του πρώτου μέρους για τις κατάρες των δυναστειών που κυβέρνησαν τον κόσμο, σε αυτό το νέο ντοκιμαντέρ μπορούμε να εκτιμήσουμε τις πιο ισχυρές οικογένειες της εποχής μας που σφυρηλάτησαν τον πλούτο τους από τα μέσα του 19ου αιώνα, με την εκβιομηχάνιση των διαφόρων χωρών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Εδώ έχουμε τους Γκέτι, την οικογένεια Γκίνες, τους Χέσσε-Ντάρμσταντ, τους Ρότσιλντ, την οικογένεια Φορντ, τους Βάντερμπιλτ, την οικογένεια Ροκφέλερ, την οικογένεια Τζέι Πι Μόργκαν, τους Κάρνεγκι. Καθώς και άλλες βασιλικές οικογένειες, όπως η Έσση-Ντάρμσταντ, ο Οίκος των Χοεντσόλερν, η βασιλική οικογένεια των Κάτω Χωρών,

Είναι διάσημες και πλούσιες οικογένειες ή δυναστείες, αλλά ταυτόχρονα και οι πιο κακότυχες, που δεν μπόρεσαν ποτέ να απολαύσουν τις περιουσίες τους και δεν τους δόθηκε ποτέ ειρήνη και ευτυχία. Πολλές κατέληξαν να καταστραφούν ή υπέστησαν τραγωδία και ατυχία.

Τι κοινό είχαν αυτές οι οικογένειες, εκτός από μεγάλες περιουσίες; Γιατί κάποιοι από αυτούς ήταν γνωστοί ως "ληστές βαρόνοι"; Καταχρηστική ιδιοποίηση των πόρων χρησιμοποιώντας την αποικιοκρατία, τη δουλεία, τη δουλοπρέπεια, τη διάθεση των ζωών των άλλων, τη δολοφονία, την εξαπάτηση, την καταστροφή για να εκμεταλλευτούν και να ελέγξουν τα πλούτη του κόσμου, το πετρέλαιο, το χρυσό, τα διαμάντια, και όχι μόνο αυτό, αλλά δημιούργησαν το διεθνές τραπεζικό σύστημα, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, για να πάρουν τις αποταμιεύσεις των εργατικών τάξεων.


Παρά τον πλούτο και τη δύναμή τους, υπέστησαν αμέτρητες προσωπικές τραγωδίες, ασθένειες, θανάτους, απαγωγές, ατυχήματα, αυτοκτονίες, συναισθηματικές αποτυχίες και έτσι μπορεί να ειπωθεί ότι οι οικογένειες αυτές είχαν μια κατάρα που περνούσε από γενιά σε γενιά.