menu


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

145: ΚΑΤΑΡΑΜΈΝΑ ΚΟΣΜΉΜΑΤΑ - ΚΑΚΟΤΥΧΊΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΏΦ, ΔΙΑΜΆΝΤΙ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΈΑΣ, ΛΙΖ ΤΈΙΛΟ

 Σε αυτό το νέο ντοκιμαντέρ εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στον συναρπαστικό κόσμο των πολύτιμων λίθων, ιδίως των κρυστάλλων χαλαζία, των αμέθυστων, των αχάτων, των σμαραγδιών, των γρανατών, των ρουμπινιών, των ζαφείρων, των διαμαντιών και πολλών άλλων.

Τα μεγάλα κοσμήματα βρίσκονταν πάντα στα χέρια της εξουσίας, της βασιλικής οικογένειας, των διασημοτήτων ή εκείνων που απέκτησαν μεγάλες περιουσίες: τα κοσμήματα Ρομανώφ της αρχαίας Ρωσίας, το Μαύρο Ορλώφ, το διαμάντι Hope με τον κόκκινο φωσφορισμό του, το Koh-i-Noor που βρίσκεται τώρα στο βρετανικό στέμμα, το Blue Heart του Τιτανικού...

Πρόκειται για απίστευτους λίθους, που σφυρηλατήθηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια στο εσωτερικό της Γης, οι οποίοι μόλις βγουν στο φως, αναδεικνύουν τον καλύτερο ή τον χειρότερο εαυτό του ανθρώπου. Πολλά έχουν αποκτηθεί μετά από δολοφονίες, ληστείες που οδηγούν σε δυστυχίες για τους σφετεριστές και τις οικογένειές τους από γενιά σε γενιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η φιλοδοξία, η απληστία, ο φθόνος... και περιβάλλονται από συνθήκες στις οποίες το έγκλημα είναι παρόν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παραμένοντας στη μνήμη των κρυστάλλων, συσσωρεύοντας αυτές τις αρνητικές συχνότητες που στη συνέχεια μεταδίδονται στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες τους, φέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις κακοτυχία, ατυχία και δυστυχία στις οικογένειές τους, το διαμάντι Βίτελσμπαχ, το διαμάντι της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, το Idol's Eye, το Agra, το σπινέλιο που ονομάζεται Μαύρος Πρίγκιπας, ο καταραμένος αμέθυστος Heron-Allen, το δαχτυλίδι του Αλφόνσου του ΙΒ΄ και πολλά άλλα.

Πολλοί συγγραφείς θεωρούν ότι αυτή η πραγματικότητα της "κατάρας των λίθων" πρέπει να ληφθεί ως μάθημα ζωής: το να κάνεις το κακό έχει τις συνέπειές του.